Elektrisch rijden: wat zijn de voordelen van een laadpaal thuis?
(Plug-in) hybride en elektrisch rijden zit in de lift. Een duurzamere wagen is zeker voordelig, maar er hangt ook een hoger prijskaartje aan vast. En wat met een laadpaal? Is die investering voordelig of net niet? Wij vroegen het aan ons expertenpanel.
Het expertenpanel: Marinko Naessens (Project Manager Electrification), Ilja Van Mol (Technical Competence Coördinator), Bart Pyl (Commercial Offer & Product Manager) & René Aerts Jr. (Public Relations Volvo Cars Belux ), allen actief bij Volvo Cars Belux.
1. Heb ik een laadpaal nodig?
“In principe heb je geen laadpaal nodig om te rijden met een plug-in hybride of elektrische wagen. De meeste werknemers kunnen op de werkplaats of in het openbaar laden. Natuurlijk is het heel handig om thuis over een laadpaal te beschikken, zeker als je volledig elektrisch rijdt. Er zijn naast de praktische kant ook heel wat andere voordelen aan verbonden.”
2. Voordelen aan een laadpaal thuis
1. Je kunt laden op elk moment
Omdat je thuis kunt laden, kies je zelf het geschikte moment. Door elektriciteit te gebruiken van zonnepanelen of een andere groene energiebron verklein je jouw ecologische voetafdruk. Bovendien kun je overdag laden als je thuis bent, op die manier belast je het net niet op piekmomenten.
2. Het is goedkoper
Natuurlijk hou je – zeker in tijden van hoge energieprijzen – rekening met het prijskaartje. Thuis je batterij opladen is goedkoper dan laden in het openbaar, zelfs als je geen zonnepanelen hebt. Snellaadstations (vaak gelegen langs snelwegen) zijn nog duurder dan andere openbare laadplaatsen.
3. Je kunt je auto vooraf verwarmen of koelen
Je kent het wel: het is heel warm of net berekoud als je wilt vertrekken. Door je auto met de timer (Bij Volvo kan dat heel handig dankzij de Volvo Cars app) alvast te koelen of te verwarmen terwijl hij thuis nog aan het laden is, kan je batterij op de weg een stuk langer mee. Zo heeft je voertuig de ideale temperatuur voor vertrek. Extra voordeel: thuis laden is goedkoper, zeker als je energie uit zonnepanelen haalt.
4. Verdien geld aan je laadpaal
Stroom op overschot en je verdient graag een centje bij? Je kunt je laadpaal openbaar stellen voor andere weggebruikers. Op die manier kunnen ook andere elektrische rijders je laadstation gebruiken en betalen voor de afgenomen elektriciteit.
5. Veiligheid troef
Tegenwoordig worden de batterijen van elektrische voertuigen sterk gecontroleerd en zijn ze veilig, ook als je met een stopcontact laadt. Toch is het nog beter om voor een laadpaal te kiezen: ze zijn speciaal ontworpen om meer vermogen te leveren zonder dat ze verhitten. Doordat er geen kunstmatige stroombeperking nodig is, laadt de wagen aan een laadpaal bovendien een pak efficiënter op dan aan het stopcontact.
3. Fiscale voordelen
1. Voor particulieren
Wil je als particulier investeren in een elektrische laadpaal? Dan kan je genieten van de volgende financiële voordelen:
- Belastingvermindering: sinds 1 september 2021 kan je genieten van een belastingvermindering van 45%. Het maximumbedrag is bepaald op € 1.500 per laadpaal. Dit fiscaal voordeel neemt af met de jaren. Vanaf 2023 krijg je nog maar 30% terugbetaald en in 2024 bedraagt dat belastingvoordeel 15%.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan kan je voor de plaatsing van een laadstation thuis genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% (i.p.v. 21%) op zowel de arbeid- als materiaalkosten.
- Vrijstelling verkeersbelasting: automobilisten die 100% elektrisch rijden kunnen rekenen op een vrijstelling op de jaarlijkse Verkeersbelasting en de Belasting op Inverkeerstelling. Dit geldt ook voor salariswagens, maar niet voor hybride wagens.
Voorwaarden: om van dit fiscaal voordeel gebruik te kunnen maken, moet je laadpaal beschikken over slimme sturing en werkt hij op groene stroom.
2. Voor ondernemingen, vennootschappen & zelfstandigen
Ondernemingen kunnen een deel van hun parking inrichten tot een (publiek) laadstation. De overheid moedigt dit zelfs aan en biedt een mooi belastingvoordeel aan ter compensatie van de investering:
- Belastingvermindering: sinds 1 september 2021 geniet je als bedrijf van wel 200% belastingaftrek voor de aanschaf van een elektrische laadpaal tot 31 december 2023. Daarna daalt het belastingvoordeel naar 150%. Kies je er als bedrijf voor om bij je werknemers thuis een elektrische laadpaal te plaatsen? Dan is die aankoop 100% fiscaal aftrekbaar.
- Terugbetaling elektriciteit: de elektriciteit die de laadpaal verbruikt om de elektrische auto’s te laden, is sinds 2020 voor 100% fiscaal aftrekbaar (i.p.v. 75%).
- Verhoogde investeringsaftrek voor bedrijven: plaats je als onderneming een laadstation? Dan kan je rekenen op een verhoogde investeringsaftrek voor laadpalen. Deze bedraagt 35% in 2022 en daalt jaar na jaar tot aan 13,5% in 2027.
Voorwaarden: de laadpaal moet (semi-)publiek toegankelijk zijn voor buurtbewoners of derden. Particulieren betalen in dit geval voor het opladen van hun elektrische wagen.
TIP: vind meer info over de fiscale voordelen rond elektrisch rijden op www.vlaanderen.be.
Meer over elektrisch rijden:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier