Elektrisch of hybride rijden: wat is de levensduur van een elektrische wagen?
(Plug-in) hybride en elektrisch rijden zit in de lift. Er zijn heel wat voordelen. Maar hoe lang gaat zo’n elektrische wagen nu eigenlijk mee? Wij vroegen het aan ons expertenpanel.
Het expertenpanel: Marinko Naessens (Project Manager Electrification), Ilja Van Mol (Technical Competence Coördinator), Bart Pyl (Commercial Offer & Product Manager) & René Aerts Jr. (Public Relations Volvo Cars Belux ), allen actief bij Volvo Cars Belux.
De levensduur van een elektrische wagen
Hoe lang gaat zo’n elektrische wagen nu mee?
“Het is nog niet 100% duidelijk hoe lang een huidige elektrische wagen mee gaat, simpelweg omdat ze er nog niet zo heel lang zijn. Toch wordt er verwacht dat je met een elektrische wagen even lang zal kunnen rijden dan met een auto met thermische motor. Momenteel is de gemiddelde leeftijd van het Belgische wagenpark net geen 10 jaar en deze termijn zal geen probleem zijn voor een correct gebruikte en onderhouden elektrische wagen. Je ziet dat onder andere aan de garantietermijnen. Volvo biedt bijvoorbeeld acht jaar waarborg op de batterij, dat zouden we niet geven als we er niet het volste vertrouwen in hadden dat die batterij effectief minstens acht jaar meegaat.
Bovendien is er een extra voordeel verbonden aan de aankoop van een elektrisch voertuig: je hoeft je geen zorgen te maken over lage emissiezones of andere verstrengde ecologische regels in de toekomst.“
Die waarborg geldt voor de accu. Maar zijn onderhoudskosten bij elektrische wagens niet een pak duurder?
“Integendeel zelfs. In een elektrische wagen zitten veel minder bewegende onderdelen. Dit maakt dat de onderhoudskosten gedrukt worden. Zo is een onderhoud pas nodig bij 30.000 kilometer of 24 maanden. (Bij een klassiek voertuig is dat 12 maanden.) Daarnaast is er ook een effect op de onderdelen: zo gaan pakweg remblokken en -schijven langer mee dan die van een gewone wagen. In totaal gaat je auto langer mee én betaal je dus minder voor je onderhoud.”
Hoe zit het met de restwaarde? Kan ik mijn auto achteraf nog verkopen tegen een mooie prijs?
“Ook hier ben je weer beter af met een elektrisch voertuig, afhankelijk van de leeftijd waarop je de wagen wenst te verkopen.De verkoopwaarde van jonge tweedehands elektrische voertuigen ligt een stuk hoger. Wat ook opvalt is dat de kilometerstand minder effect heeft op de prijs omdat er veel minder bewegende onderdelen in een elektrische wagen zitten in vergelijking met een wagen met een thermische motor. Je merkt dat ook aan de leasingmaatschappijen. Ze staan voor bedrijfsvoertuigen gewoonlijk een maximale termijn toe van 60 maanden of 5 jaar. Nu wordt er voor het eerst onderzocht of die periode niet langer kan zijn voor elektrische voertuigen. En uiteraard zullen de huidige en toekomstige federale, fiscale en lokale (stedelijk) wetgevingen er mee voor zorgen dat de vraag naar tweedehands elektrische wagens enkel maar zal stijgen.”
Gaat mijn batterij op termijn niet minder goed functioneren?
“Die kans bestaat uiteraard, net zoals een thermische motor op termijn ook minder goed kan functioneren. Veel hangt opnieuw af van gebruik en onderhoud. Er is dan ook steeds veel onderzoek bezig om de batterijen nóg optimaler te maken dan dat ze nu al zijn. Toch zijn er nu al heel wat innovatieve, goed werkende batterijen op de markt. Er zijn enkele tips om de levensduur van je batterij te behouden. Alles start natuurlijk met de investering in een kwalitatieve wagen met dito batterij. De batterijen in de wagens van Volvo worden streng gecontroleerd, zowel op veiligheid als op kwaliteit en duurzaamheid. Daarnaast zorgen onze OTA’s (over-the-air software-updates) ervoor dat de batterij optimaal en efficiënt wordt ingezet.“
MEER OVER ELEKTRISCH RIJDEN:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier